News from ACCORD

Day Therapy Unit Quiz Week 16 – 21st July

Hello Quizzers, changing tact this week in my ‘opening’ and taking you back to children’s TV in the 1960’s.  We only had 2 channels growing up and if my memory serves me correctly, STV was number 10 on the dial.  I would suspect that most of our parents rented their machines from DER or Radio Rentals.  BBC were at the forefront of children’s TV schedules and a favourite for the older audience was once a week at 16.50 and Tales of the Riverbank voiced by Johnny Morris.  This programme sourced from a Canadian idea, had real animals being coaxed to take us on adventures using toy boats and the like.  The main ‘characters were:  Hammy Hamster/Roddy Rat/The Owl and GP the Guinea Pig.  The original block of programmes ran from 1960-63 with 53 episode’s and then it came back in colour in 1970.  The final airing of this show was via a feature length film in 2008 and no doubt there would have been a rider saying NO animals were injured in the making of the programme!!  Enough of memory lane, on to this weeks Quiz and remember it’s for fun so NO Googling.

  1. Where was the navigator Christopher Columbus born?   A. Italy   B. Spain   C. Portugal
  2. In which country is Rawalpindi?      A. Iran   B. Pakistan    C. Bangladesh.
  3. How many legs does a Tick have?   A. 4    B. 6   C. 8
  4. In which US state is Palm Springs?   A. Nevada   B. California   C. Florida
  5. Who is the American actor who is fronting the EE ads currently on TV?  A. Robert Dinero  B. Madonna  C. Kevin Bacon
  6. Who wrote and had a No 1 hit with Perfect Day in 1997?  A. David Bowie  B. Lou Reed  C. Elton John
  7. Mel Gibson played what character in Braveheart?   A. William Wallace   B. Robert the Bruce  C. King James
  8. On which river does Baghdad stand?  A. Iranus     B.  Bagus    C. Tigris
  9. What nationality was Che Guevera?   A. Argentinian    B. Cuban    C. Mexican
  10. The Day of the Jackal is a book based on a true story of a failed assassination of who?  A. Kennedy   B. Kruschev  C. De Gaulle
  11. What was the name of the baby elephant that ‘messed’ the Blue Peter studio?    A. Lolly   B. Lulu  C. Nelly
  12. The Mau Mau was a 1952 rebellion against the British in what country?   A. Kenya   B. India  C. Ceylon
  13. The Lemur is exclusively  based on what island?   A. Seychelles   B. Sri Lanka   C. Madagascar
  14. In 1952 Hollywood released a film: Hans Christian Andersen, who was the lead?   A. Bob Hope   B. Danny Kaye  C. William Bendix
  15. How many sides does a Heptadecagon have?      A.  13    B. 15   C. 17
  16. Sir Walter Raleigh brought what to the UK?   A. Carrots   B. Potatoes   C. Cabbages
  17. T J Hooker (police series) starred which actor?    A. Burt Reynolds  B. David Soul   C. William Shatner
  18. What were the name of the multiplying furry animals on the original Star Trek?  A. Furby’s   B. Wooly’s C. Tribbles
  19. When were the first Oscars presented?   A. 1929   B. !938    C. 1946
  20. What is the Kingdom where Frozen is set?  A. Arendelle      B. Overdelle    C. Forestdean

Answers

  1. A
  2. B
  3. C
  4. B
  5. C
  6. B
  7. A
  8. C
  9. A
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. B
  15. C
  16. B
  17. C
  18. C
  19. A
  20. A